Kaj je dobro vedeti pred planinskim izletom?

Vsaka aktivnost v naravi in tako seveda tudi planinski izlet zahtevajo od nas drugačno pripravo, opremo in tudi razmišljanje kot vsakdanje delo in poležavanje na kavču ali sedenje pred televizorjem in računalnikom.

Predvsem ne smemo pozabiti, da bomo več ali manj časa preživeli v naravi, izpostavljeni različnim vplivom. Praktično ni planinskega izleta brez hoje. To pa pomeni, da za dobro počutje in lahek korak potrebujemo primerno obutev.

Kaj bomo obuli? Po možnosti prave planinske čevlje (gojzerje), ali druge primerne visoke čevlje z dobrim podplatom (adidaske so primerne le za lažje, krajše ture v suhem in toplem vremenu).

Kaj bomo oblekli? Oblekli se bomo izletu in vremenu primerno. Tako bomo pozimi potrebovali toplejša oblačila, pa na kapo in rokavice in morda celo šal ne smemo pozabiti. Obleka naj bo takšna, da se v njej dobro počutimo in svobodno gibljemo.

Rezervna oblačila: majica, nogavice, vetrovka. Biti mora zložena v PVC vrečkah, da nam je ne zmoči dež.

Prehrana in pijača: na planinskih kočah mimo katerih nas vodi pot je praviloma možno kupiti tudi tople jedi, sladkarije, čaj in sokove. Vendar, pa vsi nimamo radi hrane, ki jo ponujajo na kočah, prav tako smo ponavadi lačni že po poti. Glede na čas trajanja izleta in lastne prehranjevalne navade si pripravimo zadostno število sendvičev. V poletnih mesecih priporočamo sendviče s suho salamo, da ne pride do prabavnih težav. S seboj lahko imamo tudi sir, paštete, mandarine, jabolka. Hrana mora biti v primerni embalaži in spravljena v vrečki.

Čaj ali sok je najbolje imeti v čutari ali PVC steklenički (0,5 l). Količina je odvisna od časa trajanja izleta in letnega časa. Gazirane pijače niso priporočljive. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da smo zaradi naporov bolj žejni kot sicer.

Embalažo in odpadke bomo shranili v vrečko, ki jo mora imeti vsak s seboj in jo odnesti domov kjer jo bomo odvrgli v zabojnik za odpadke!

Ostala oprema: obliži za žulje, tablete ali druga zdravila, ki jih uporabljate, papirne robčke, karte za igrat, morda tudi žoga in po želji mobilni telefon, fotoaparat…

Kam pa naj vse to spakiramo? Za planinski izlet bomo potrebovali nahrbtnik, ki naj ne bo prevelik (seveda nam bo tudi premajhen povzročal težave). Začasna rešitev bi lahko bila tudi šolska torba. Če pakirate nahrbtnik starši, naj otrok pri tem sodeluje, da bo na izletu lažje našel stvari, ki jih ima s seboj.

Pozabiti ne smemo: planinske izkaznice, dnevnika Mladi planinec, transverzalnega dnevnika in nekaj denarja.